AIFD’den “Dünya Prematüre Günü” mesajı

18.11.2015

“Gelişen teknoloji, yenilikçi ilaç ve tedaviler, erken doğan tedavisine olumlu katkı sağlıyor”

Türkiye’de her yıl dünyaya gelen 1,4 milyon bebekten, erken doğan 150 bin bebeğe gerekli ilk tıbbi müdahalenin ve bakımın doğru şekilde gerçekleştirilmesi, bebeklerin hayatlarını kurtarıyor. Bu doğrultuda 17 Kasım tarihi tüm dünyada “prematüre günü” kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler ile farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Dünya Prematüre Günü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD) bebek ölüm oranlarında ülke olarak önemli bir azalma yakalamışken, erken doğan bebeklerin de tıbbı müdahalesinde yenilikçi ilaç ve tedavi tekniklerinin kullanılmasının yaşam oranına olumlu katkıda bulunacağını vurguladı.

Tüm dünyada Kasım ayı premature doğum ile ilgili olarak sağlık ile ilgili kuruluşların kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları ile geçerken, bu ay içerinde 17 Kasım ise “prematüre günü” olarak biliniyor ve farkındalığın artırılması amaçlanıyor.  Her ne kadar Türkiye’de bebek ölüm hızı büyük oranda düşmüş olsa da, halen bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve sorunları yer almaktadır.

Bu kapsamda “Dünya Prematüre Günü” nedeniyle bir açıklama yayınlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), bebek ölüm hızının düşmesinde önemli etkisi olan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın Türkiye için önemli bir basamak olduğuna dikkat çekerken, yenilikçi ilaç ve tedavilerin Türkiye’de daha yüksek oranda erişiminin sağlanmasının bu oranların daha da düşmesini sağlayacağını belirtti.

AIFD Genel Sekreteri Dr. Ümit Dereli tarafından yapılan açıklamada, prematüre doğum sonrasında bebekler için tıbbı müdahalede yenilikçi ilaç ve tekniklerin kullanılmasının yaşam oranına olumlu katkıda bulunacağı belirtilirken, erken doğumun önlenmesinin ancak sağlık politikaları ile mümkün olabileceği vurgulandı.

Dr. Dereli, Sağlık Araştırmaları (TNSA) sonucuna göre bebek ölüm hızının 1998-2003 ile 2003-2008 yılları arasındaki on yıllık dönemde yüzde 48 azaldığını vurgularken, 2008 yılı bebek ölüm hızı binde 17 iken 2014 yılında bu oranın 11,1’e kadar düştüğünü ifade etti. AIFD Genel Sekreteri Dr. Dereli, “Türkiye’de her doğan 10 bebekten biri, hayata zamanından erken geliyor. Araştırmacı İlaç Firmaları olarak biz de erken doğan bebeklerin tedavisinde yeni ilaç ve tedaviler için tüm gücümüz ve motivasyonumuzla çalışmaya devam ediyoruz. Tüm dünyada yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında sağlık teknolojilerindeki gelişimi insanlığın hizmetine sunmaktan büyük gurur duyuyoruz. İnsan ömrünü uzatacak, yaşam kalitesini yükseltecek yeni ilaç ve tedaviler geliştirmek amacıyla her yıl dünya çapında 135 milyar dolardan fazla Ar-Ge yatırımı yapıyor ve hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni ilaçların geliştirilmesi için çalışmalar yürütüyor. Uzun araştırmalar sonucu hastaların kullanımına sunulan yeni ilaçlar, her yıl milyonlarca insan için umut oluyor, hayat kurtarıyor, daha uzun bir ömrü, daha kaliteli ve daha aktif sürdürmeye katkı sağlıyor.” dedi.

Bebek ölüm hızının azaltılmasının tüm dünya için 21. yüzyılın en önde gelen konuları arasında yer aldığını belirten AIFD Genel Sekreteri Dr. Dereli, “Yenilikçi ilaç ve tedaviler erken doğan bebeklerin hayatlarının devamında daha sağlıklı, daha aktif ve daha verimli yaşamalarını sağlıyor. Bu nedenle, Türkiye’de erken doğum vakalarında, ihtiyaç duyulan ilaç ve tedavilere tüm modern dünya ülkeleriyle aynı anda ve aynı kalitede erişiminin sağlanması çok önemli. Yenilikçi ilaç ve tedavilere erişim temel ve vazgeçilmez bir insan hakkıdır.” şeklinde konuştu.

Herkesin sağlıklı yaşama bilincine kavuşması için özellikle sağlık ve ilaç sektörünün özveri ile çalışması gerektiğine vurgu yapan Dr. Dereli, “İnsanlığın sağlık alanında yaşanan olumlu gelişmelerden payını talep etmesi de bu bilincin en önemli göstergesi olacaktır. AIFD olarak biz de tüm Türkiye’nin bu konuda bilinç kazanması için üzerimize düşen görevi büyük bir özveri ve motivasyon ile yapmaya devam ediyor ve “Dünya Prematüre Günü” kapsamında tüm insanlığa sağlıkla dolu, uzun bir hayat diliyoruz.” dedi.