2018 Nobel Ödülleri Sahiplerini Buldu

16.11.2018

Geçtiğimiz Ekim ayında İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi 2018 Nobel Ödülleri’nin kazanlarını duyurdu ve ödüllerini takdim etmeye başladı. Ödül alan isimlerden öne çıkan isimler şu şekilde:

2018 Nobel Fizik Ödülü, lazer fiziğini kökten değiştiren icatlarından dolayı ABD’li Arthur Ashkin, Fransız Gerard Mourou ve Kanadalı Donna Strickland’e verildi.
A. Ashkin atom, virüs gibi küçük cisimleri yakalayabilen optik cımbızın; Mourou ve Strickland ise bugün göz ameliyatlarında da kullanılan lazer teknolojisinin keşfi için ödüle layık görüldü.

2018 Nobel Tıp ve Fizyoloji Ödülü kanser alanında çığır açan immüno-onkolojik ilaçların geliştirilmesine katkılarından dolayı Japon bilim insanı Tasuku Honjo ve Amerika’lı bilim insanı James P. Allison’a verildi.

2018 Nobel Barış Ödülü, tecavüzün savaşlarda bir silah olarak kullanılmasını engellemek amacıyla yürüttükleri çalışmalardan dolayı Kongolu jinekolog doktor Denis Mukwege ve Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad’a verildi.

Nobel Kimya Ödülü ise bu yıl evrim biyolojisi alanındaki çalışmalarından ötürü bilim insanları Frances H. Arnold ile George P. Smith ve Gregory P. Winter’a verildi.