AIFD Hasta Dernekleri Gelişim Akademisi’nden kampanya yönetimi ve dijital iletişim araçları eğitimi

28.12.2023

Sağlık sektöründe tüm paydaşların katılımı ile etkin bir ekosistem oluşturma hedefi doğrultusunda da çalışmalarını yürüten AIFD, sağlık sektörünün önemli bir paydaşı olan, hastalar ve hasta yakınları için önemli bir dayanışma ihtiyacına yanıt veren hasta derneklerinin, profesyonel çalışmalarını destekleme ve çalışmalarında ihtiyaç duydukları, bilgi ve yönlendirmeyi sağlama amacıyla çeşitli projeler geliştiriyor. Bu doğrultuda, Sosyal İnovasyon Merkezi yürütücülüğünde gerçekleşen Hasta Dernekleri Gelişim Akademisi Programı da hasta derneklerini kapasite gelişimlerine yönelik düzenlenen eğitimler için bir araya getirmeye devam ediyor. 2020 yılında, dokuz hasta derneği ile çalışmalarına başlayan Akademi, 2022 yılı sonunda bu dokuz derneğin mezun olması sonrasında yine aynı yıl yedi yeni derneği daha bünyesine dâhil ederek toplam 16 hasta derneği ile yakından çalışmalarını sürdürüyor.  Devam eden programda 2023 yılının son eğitimi “Kampanya Yönetimi ve Dijital İletişim Araçları Kullanımı Eğitimi” olmuştur.

27 Aralık’ta Delta Hotels by Marriott İstanbul’da düzenlenen “Kampanya Yönetimi ve Dijital İletişim Araçları Kullanımı Eğitimi”, 350.org Dijital Kampanya Uzmanı Barış Eceçelik tarafından verilen “Dijital Kampanya Yönetimi’’ eğitimi ile başladı. Eğitimde dijital kampanyanın kapsamı ve geliştirilmesi için atılması gereken adımlar üzerinde duruldu. “Web Sitesi Pratikleri” başlıklı oturumda ise Marjinal Porter Novelli Teknoloji Geliştirme Ekibi Direktörü Mert Türksoy ve Uzman Yazılım Geliştirici Aykut Aslan WordPress gibi kullanım uygulamaları, web sitelerinde öne çıkarılan içerikler konusunda bilgilendirme yaptı. “Dijital İletişim Araçları Nasıl Etkili Kullanılır?” başlıklı eğitimde de Marjinal Porter Novelli Kıdemli Sosyal Medya Uzmanı Kadir Atay ve Sosyal Medya Uzmanı Öznur Er, “STK’ların Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar” üzerinde durdu. Tasarım uygulamalarının da yapıldığı eğitim, hasta derneklerinin sorularının yanıtlandığı interaktif bölümle sona erdi.

AIFD Kurumsal İletişim ve Hasta Derneği İlişkileri Uzmanı Şule Yüksel ve Sosyal İnovasyon Merkezi Programlar Direktörü Gözde Kaymaz’ın açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte, Yüksel şunları söyledi:

“İnsan sağlığının korunması ve yaşam kalitesinin artmasında üstlendiğimiz büyük rolün sorumluluğunu tüm çalışmalarımıza taşıyoruz. Etkin ve doğru bir sağlık ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla ekosistemin önemli bir paydaşı olan hasta derneklerinin gelişimine yönelik yapılan çalışmaları önemsiyor ve bu alandaki ihtiyaçları dinleyerek gerçekleştirdiğimiz projelerimizi sürekli olarak yenilemeye odaklanıyoruz. AIFD çatısı altında kurmuş olduğumuz Hasta İnisiyatifi Yürütme Grubu da doğrudan bu amacımıza yönelik olarak çalışıyor. Hasta derneklerinin ve hastaların ihtiyaçlarına en doğru ve en hızlı şekilde yanıt verebilmek adına faaliyetlerini sürdüren komitemiz gerçekleştirdiği projelerle sektöre de değerli katkılar sağlıyor.

Bu projeler arasında yer alan hasta derneklerinin, ihtiyaç duydukları konularda alanında uzman kişilerden bilgiler edinmesine fırsat veren bir platform olan #SağlıkİçinBirlikte Buluşmaları’nı düzenlemekten ve derneklerin kapasite gelişimini desteklemek amacıyla Sosyal İnovasyon Merkezi yürütücülüğünde gerçekleştirdiğimiz AIFD Hasta Dernekleri Gelişim Akademisi’nin dört yıldır bünyesine kattığı derneklerle büyüyerek çalışmalarını sürdürmesinden çok mutluyuz. Hasta Dernekleri Gelişim Akademisi bünyesinde gerçekleştireceğimiz kampanya yönetimi ve dijital iletişim araçları eğitimi ile yeniden derneklerle bir araya gelmek bizim için çok kıymetli.

Derneklerin dijitaldeki ihtiyacını daha iyi anlamak amacıyla 2022 yılı sonunda tamamladığımız ve Araştırma şirketi Panacea ile yürüttüğümüz Hasta Dernekleri Dijital Yetkinlik araştırması sonuçları ise bugünkü eğitimi kurgulamamızdaki çıkış noktamız oldu. Hasta derneklerinin dijital iletişim araçları kullanım alışkanlarını detaylı inceleyen araştırma sonuçları, derneklerin sık kullandıkları mecralardan mecra kullanım amaçlarına, dijital yetkinlik düzeylerinden bu alandaki ihtiyaçlarına kadar bize kapsamlı bir analiz sundu. Bu kapsamda bu eğitimde alanının uzmanları ile dernekleri bir araya getirdiğimiz tek günlük kapsamlı bir eğitim planladık.

Yaşayan bir program olarak kurguladığımız Hasta Dernekleri Gelişim Akademisini Sosyal İnovasyon Merkezi ile yürütürken derneklerden aldığımız geri bildirimler ve dönemin ihtiyaçları ile programı her yıl geliştiriyor ve yeniliyoruz.  Programın daha çok derneğe ulaşıp hastalara ve yasta yakınlarına faydasının giderek artması ise en büyük temennimiz.”