AIFD üyeleri, Büyük Güneydoğu Depreminden etkilenenlere destek olmaya ve gerekli dayanışma ortamını sağlamak için çalışmaya devam ediyor

28.02.2023

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’deki insani çabalara ve yardım çalışmalarına üyeleri ile birlikte destek oluyor.

Türkiye’nin 10 ilini etkileyen deprem felaketinden haberdar olduğu ilk dakikalardan itibaren her türlü ilaç ve tıbbi cihaz yardımı için ilgili Kamu Kurumları ile irtibat kuran AIFD, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacını içeren liste doğrultusunda, 38 üye firmasıyla birlikte ivedilikle gerekli ihtiyaçların karşılanmasını sağlıyor.

AIFD, bölgede ilaç ve tıbbi cihaz ihtiyaçlarının karşılanması adına harekete geçerken; AIFD üyesi firmalar yalnızca Türkiye’deki değil, küresel operasyonları dahilindeki kaynaklarını da seferber ederek bölgeye şu ana kadar toplamda 24 milyon doları aşan nakdi desteğe ek olarak 70 milyon Türk lirasını aşan gıda, giyim, barınma, ilaç ve tıbbi malzeme desteği sağladı.

AIFD ve üye firmalar önümüzdeki dönemde de dayanışma ortamını destekleyecek şekilde bölgeye olan desteklerini sürdürme kararlılığındadır. Bugüne dek, AIFD üyeleri tarafından yapılan deprem destekleri aşağıda belirtilmiştir.

AbbVie Tıbbi İlaçlar San. ve Tic. Ltd. Şti.

AbbVie Türkiye ilk etapta hızlıca GEA Arama Kurtarma-Ekoloji-İnsani Yardım Ekibi’ne destek sağladı ve halen sahada görev yapmaya devam eden GEA’ya desteklerini sürdürüyor. AbbVie Vakfı da afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanmasına destek olmak amacıyla afet bölgelerine destek veren sivil toplum kuruluşları International Medical Corps ve Project Hope’a 1 milyon USD tutarında bağış yaptı. AbbVie ayrıca dünya çapında tüm AbbVie çalışanlarının katıldığı ve çalışanlar tarafından yapılan bağışlara AbbVie’nin 1:1 oranında katkı sağlayacağı global bir bağış kampanyasını da hayata geçirdi. Bununla birlikte AbbVie, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği’nin afet bölgelerine ilaç ve insani yardım çalışmalarına da destek veriyor ve bölgelerden gelen ilaç taleplerini karşılamaya devam ediyor.

Alexion İlaç Ticaret Ltd. Şti.

Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) ve AHBAP Derneği’ne nakdi bağışta bulundu.

Amgen İlaç Ticaret Ltd. Şti.

Amgen Vakfı, Direct Relief, International Medical Corps ve Heart-to-Heart National kuruluşlarına 1 milyon dolar, Amgen Türkiye ise AFAD’a 1 milyon Türk lirası bağış yaptı.   Amgen Vakfı desteği ile “Afet Yardımı Geliştirme Programı” ile dünya çapındaki çalışanların katılacağı bağış kampanyası başlatıldı. Çalışanların katkısının toplamı kadar ilave bağış yapılacak.

Astellas Pharma İlaç Tic. San. A.Ş.

Astellas İlaç Global, Türkiye’de ve Suriye’de depremden etkilenen kişileri desteklemek ve bölgenin yeniden inşa çabalarına yardımcı olmak için 10 milyon Japon Yeni tutarında bir bağış taahhüdünde bulundu.

Tüm Astellas ülkelerindeki çalışma arkadaşlarının da bağış yaparak destek verebileceği bir fon oluşturulması yönünde de çalışmalar hızla sürüyor. Öte yandan, tedavi alanlarında yer alan hastaların tedavilerinin aksamaması için paydaşlarıyla sürekli iletişim içinde olmaya devam ediyor.

AstraZeneca İlaç Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

AstraZeneca, afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla toplam 1 milyon dolar destekte bulundu. Ayrıca dünya genelinde tüm AstraZeneca çalışanlarının katıldıkları bir bağış kampanyası oluşturuldu. Burada toplanacak yardıma eş değer tutarda ek bağış da sağlanacak. Maddi desteklere ek olarak Kızılay Üsküdar Şubesi’nin belirlediği, deprem bölgesinde ihtiyaç duyulan ürünlerin temini için ayni bağışta bulunuldu. Bu ürünlerin deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına ekip arkadaşları da gönüllü olarak destek verdi. Bunların yanı sıra Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği üzerinden gönderdiği ilaç ve tıbbi yardım taleplerini karşılamak üzere de çalışmaları başlatıldı.

Bausch+Lomb Sağlık Optik Ürünleri Tic. A.Ş.

Bausch+Lomb, depremden etkilenen bölgelere yardım etmek üzere Bausch Vakfı aracılığıyla Türkiye Kızılay Derneğini desteklemek için kuruluşlara 100 bin dolar nakdi bağışta bulunacağını duyurdu ve tüm Bausch+Lomb çalışanlarının katılımı için global yardım kampanyasını başlattı.

Firma, ihtiyaçlar doğrultusunda desteklerini sürdürmeye devam edeceğini duyurdu.

Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti.

Bayer, Kızılay ve Ahbap Derneği’nin afet bölgelerindeki çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla toplam 1 milyon avro bağışta bulundu. Dünya genelinde tüm Bayer çalışanlarının katılabileceği bir bağış kampanyası düzenleyerek toplanan yardıma eş değer tutarda ek bağış sağladı.

Boehringer Ingelheim İlaç Ticaret A.Ş.

Boehringer Ingelheim, afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması için ilgili kurum ve kuruluşlara aktarılmak üzere ilk etapta 250 bin avro tutarında bağışta bulundu. Ayrıca hastalar için ilaçlar ivedilikle bölgeye ulaştırıldı. Boehringer Ingelheim, bölgede sağlık ihtiyaçlarını karşılamak adına 25 yataklı bir sahra hastanesi kuracak ve hastane, mobil cerrahi ünitesi ve laboratuvarıyla donatılacak. Boehringer Ingelheim tarafından, depremden etkilenen bölgelerdeki hastanelere ilaç ve medikal malzeme bağışları devam ediyor. Boehringer Ingelheim’ın afet bölgesine yaptığı yardımların toplam katkısı 1 milyon avroya ulaşıyor.

Bristol-Myers Squibb İlaçları Inc. İstanbul Şubesi

Bağımsız bir yardım kuruluşu olan Bristol Myers Squibb Vakfı, afetzedelerin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak için uluslararası yardım kuruluşlarına 1.1 milyon dolar bağışladı. Bununla beraber vakıf, dünyanın dört bir yanındaki BMS çalışanları için de bir bağış kampanyası başlattı. BMS Türkiye olarak ise afetzedelerin ve bölgede çalışan arama-kurtarma ekiplerinin ihtiyaçlarına destek olmak amacıyla Ahbap Derneği’ne bağışlarını gerçekleştiriyor.

Celltrion Healthcare İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti.

Celltrion, depremden etkilenen ailelere acil yardım sağlamak için Kore #RedCross’a 400 milyon Kore Wonu bağışlayarak, küresel olarak devam eden insani yardım çabalarını destekliyor, yerel toplulukları destekleme taahhüdünü de sürdürüyor. Meslektaşlarını korumak ve depremden etkilenen bölgelerdeki hastalara ihtiyaç duydukları ilaçları sağlamaya devam etmek için çalışmalarına devam ediyor.

Chiesi İlaç Ticaret A.Ş.

Chiesi Türkiye, depremden zarar gören bölge halkına destek olmak üzere ilk günden itibaren yetkili kurum ve kuruluşlarla irtibat halinde kalarak Sağlık Bakanlığı ve TİTCK’nın belirlemiş olduğu ihtiyaç listesindeki ilaç ve ilkyardım malzemelerini deprem bölgelerine ulaştırdı. Bununla birlikte, yetkililerce belirlenen ihtiyaçlara göre temel ihtiyaç paketlerini, tüm Chiesi çalışanlarının da desteği ve STK’lar aracılığıyla deprem bölgelerine göndermeye devam ediyor. Bölge hastanelerinin ihtiyaçları doğrultusunda tıbbi malzeme ve medikal cihazları bölgedeki kurumlara teslim eden Chiesi, depremden etkilenen hastalar için dernekler aracılığıyla nakdi destek sağlarken ayrıca nadir hastalık grubundaki depremzedelerin özel ihtiyaçları için bölgedeki hekim ve STK’larla iletişime geçerek, nakdi destek sağladı.  Chiesi, deprem bölgesine destek olmak üzere ilk aşamada 500 bin avro düzeyinde maddi destekte bulundu.

Gilead Sciences İlaç Tic. Ltd. Şti.

Gilead Vakfı, yardım çabalarına destek olmak amacıyla International Medical Corps ve Direct Relief’e 1 milyon dolar bağışladı. Ayrıca, çalışanlarının katkılarının üç katına çıkarılacağı ve insani yardım çabalarını desteklemek için Türk Kızılay’ın da dahil olduğu sivil toplum kuruluşlarına aktarılacağı bir bağış kampanyası başlatıldı. Gilead Türkiye ‘Hayat Bulan Fikirler’ bağış programının kaynağı da afet yardım çabalarına destek olmak amacıyla aktaracak.

Glaxosmithkline

Glaxosmithkline, deprem bölgesine 1 milyon sterlin tutarında bağışta bulundu ve tüm dünyadaki GSK çalışanlarının destek olabileceği bir bağış toplama kampanyasında çalışanların yapacakları yardım tutarı kadar ek bir bağışı da GSK yapacak.

Haleon

Haleon, ilk aşamada ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının insani yardım çalışmalarını desteklemek ve bölgedeki acil ihtiyaç malzemelerini karşılamak üzere global iş ortağı “Direct Relief” aracılığıyla bir bağış fonu oluşturdu. Bununla birlikte tüm dünya genelinde başlatılan bağış programı ile Haleon çalışanlarının yaptığı her yardıma eş değerde ek katkı sağlanıyor, aynı zamanda Türk Diş Hekimleri Birliği ile koordineli olarak, depremden etkilenen bölgelerin diş macunu ve diş fırçası ihtiyaçlarını karşılamak için ürün gönderiminde bulunuyor. Haleon, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere AFAD, AKUT ve Kızılay gibi yardım kuruluşlarının belirlediği ihtiyaçlar doğrultusunda, ürün desteğini etkilenen bölgelere ulaştırmak için tüm ekipleri ile beraber çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Johnson&Johnson Sıhhi Malzeme Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Johnson & Johnson, International Medical Corps (IMC) ve International Rescue Committee (IRC)’ye 1 milyon ABD doları ve ek olarak Türkiye’deki yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışan “Direct Relief” inisiyatifine bağış yaptı. Deprem bölgesindeki ihtiyaca yönelik cerrahi sütür, kanama durdurucu, yara kapatıcı ve cerrahi motordan oluşan medikal setleri, hijyen ürünleri, termal battaniyeleri ve diğer tıbbi ürünler dahil olmak üzere acil ihtiyaç duyulan malzemelerin gönderimi sağlanıyor. Global Giving projesi kapsamında, küresel çapta tüm çalışanların katkıda bulunacağı toplam bağış tutarına eşdeğer şekilde Johnson & Johnson katkısı yapılacak. Bölgedeki tüm çalışanların ve aileleri için konaklama, ulaşım ve temel ihtiyaçlar desteği verilmeye devam ediliyor.

Lilly İlaç Ticaret Ltd. Şti.

Lilly Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği’ni desteklemek üzere kuruluşlara bağışta bulunacağını, ayrıca etkiyi artırmak üzere Lilly çalışanlarının desteklerine eşdeğer tutarda bağış yapacağını açıkladı. Lilly Türkiye, etkilenen bölgedeki acil ihtiyaçları karşılamak üzere ilk ilaç bağışını gerçekleştirdi. Lilly, yaşamı iyileştirme amacıyla destek olmak üzere, yardım için yeni yollar aramaya ve çalışmaya devam ediyor.

Lundbeck İlaç Ticaret Ltd. Şti.

Lundbeck Global, depremde kullanılmak üzere Kızılay’a 1 milyon Danimarka kronu bağışta bulundu. Ayrıca, Lundbeck ilaçlarından ihtiyaç duyulanlar, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu vasıtası ile belirlenen kurallara uygun olarak bağışlanmaktadır.

Menarini Türkiye

Menarini Türkiye, ilaç yardımlarını Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu vasıtası ile belirlenen kurallara uygun olarak deprem bölgelerine ulaştırıyor.

Menarini Group, Kızıl Haç ile iş birliği içinde dünya çapında tüm Menarini çalışanlarının katıldığı ve çalışanlar tarafından yapılan bağışlara eşdeğer tutarda şirketin ek bağış sağlayacağı global bir bağış kampanyasını hayata geçirdi.

Merck İlaç Ecza ve Kimya Tic. A.Ş.

Merck tarafından deprem felaketinin hemen ardından yetkililerce acil ve öncelikli olarak açıklanan ihtiyaç listeleri doğrultusunda temin edilen ürünler yetkili kurumlara teslim edildi. Ekibin bireysel katkıları ve şirketin destekleriyle alınan yiyecek, içecek, çamaşır ve hijyen malzemeleri gibi temel tüketim ürünleri bölgeye ulaştırmak üzere yine ilgili kurumlara iletildi. Sağlık Bakanlığı, TİTCK ve AIFD ile koordineli olarak, açıklanan tıbbi malzeme listelerindeki acil ihtiyaç malzemelerinin deprem bölgelerine ulaştırılmasına katkı sağlandı.

Global olarak Merck, şirket çalışanlarının bireysel bağış yapabilmeleri için UNICEF ile bir iş birliği başlattı ve çalışanları tarafından toplanan bağışlara eşdeğer tutarda UNICEF’e ek bağışta bulunuyor.

Ayrıca, Merck orta ve uzun vadede, eğitim ve sağlık alanlarındaki önemli ihtiyaçlara yönelik olarak gerçekleştirilecek sosyal sorumluluk projelerini ağırlıklı olarak depremden etkilenen bölgeye yönlendirecek.

Merck Sharp Dohme İlaçları Ltd. Şti.

Afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla MSD, 1 milyon dolar destekte bulundu ve eş zamanlı olarak, dünyadaki tüm MSD çalışanlarının katılabileceği bir bağış kampanyası başlattı. Bu kampanyada çalışanlarının katkısına eş değer tutarda bir bağış da MSD tarafından sağlanıyor.

Nestlé Türkiye Gıda San. AŞ. 

Nestlé Health Science Türkiye, Karacabey’deki fabrikasından 200 bin adet içime hazır yüksek protein, yüksek enerji verici ve pediyatrik enteral nütrisyon ürünlerini T.C. Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda afet bölgesinde belirlenen hastanelere ve lokasyonlara ulaştırdı.

Nestlé Türkiye ise, Kızılay, AFAD, AKUT, AHBAP, SUDER, dernekler ve belediyeler olmak üzere 30 kurum aracılığıyla bağışlar gerçekleştirilmektedir.  Şirket, 50 tıra yakın suyu, 100 ton bebek maması ve diğer gıda ürünlerini, hayvanlar için 20 ton evcil hayvan maması ürününü bölgeye iletmeye devam ediyor.

İlk yardım, kurtarma ve medikal uzmanlığa sahip Nestlé çalışanları şirket desteğiyle bölgede gönüllü olarak çalışmaktadır.

Nestlé Grubu, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu aracılığıyla dünyada 300 bine yakın çalışanına ilettiği bir bağış kampanyası başlattı ve kampanya kapsamında toplanacak miktar kadar bir meblağ şirket tarafından toplama eklenerek bağışlanacak.

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Novartis Global, bölgedeki yardım çalışmaları için 1 milyon dolar tutarında destekte bulundu ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar aracılığıyla dünya çapındaki tüm çalışanların katılabileceği bir yardım kampanyası başlattı. Burada toplanacak bağışa eşdeğer oranda ek bağış sağlanacak.

Buna ek olarak Novartis Türkiye, AFAD’a bölgedeki mevcut çalışmalar için 1 milyon TL tutarında nakdi bağışta bulundu.

T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından oluşturulan acil ilaç listesinde bulunan Novartis’e ait ruhsatlı ilaçlar T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile koordineli olarak depremden etkilenen bölgelere bağışlandı.

Novartis merkez, saha ve fabrika çalışanlarının depremden etkilenenler için temin ettiği ihtiyaç malzemelerini içeren yüzlerce yardım kolisi AFAD’a ulaştırıldı.

Novartis, global takdir programı Spark üzerinden “GlobalGiving” aracılığıyla kişisel desteklerin gönderilebileceği bir iş birliğini hayata geçirdi.

Novo Nordisk Sağlık Ürünleri Tic. Ltd. Şti.

Novo Nordisk deprem bölgesindeki çalışmalara destek vermek adına Kızılay’a 1 Milyon USD bağışta bulundu. Ayrıca bölgedeki ilaç ihtiyacını karşılamak için ilaç gönderimine başladı.

Pfizer PFE İlaçları Anonim Şirketi:

Pfizer, Sağlık Bakanlığı koordinasyonu ile 100 bin kutu ilaç bağışı, Dörtyol Devlet Hastanesi’ne içinde tıbbi malzeme olan Pfizer yardım tırı gönderimi ve afet bölgesindeki ihtiyaçların karşılanması amacıyla Pfizer Vakfı’nın 1,5 milyon dolar desteğini sundu. Yurt dışındaki Pfizer çalışanlarının bireysel olarak gerçekleştirdiği yardım tutarı vakfın katkısı dahil 175 bin doları aşarken, Türkiye’deki çalışanların yerel kampanya kapsamında bireysel olarak gerçekleştirdiği yardım tutarı şirket katkısı dahil 2,5 milyon TL düzeyinde oldu.

Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş

Roche, bölgedeki yardım çalışmaları için Türkiye ve Suriye’ye 1,5 milyon İsviçre Frangı destekte taahhüdünde bulundu. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ilettiği ihtiyaç listesine yönelik afet bölgesine diyabet yönetimi için kan şekeri ölçüm cihazları ve şeker ölçüm çubukları gönderdi. Bölgedeki sağlık kuruluşlarında yer alan laboratuvar kurulumlarının hasar tespit çalışmalarını hızla gerçekleştiriyor, gerekli aksiyonları planlıyor. Şirket çalışanları ile başlatılan bireysel yardım kampanyaları devam ediyor.

Sanofi Sağlık Ürünleri Ltd. Şti.

Sanofi, 3 milyon avro düzeyinde yardım taahhüdünde bulundu. Bu taahhüt, 50 bin doz difteri ve tetanoz aşısı, acil ihtiyaç duyulan 125 bin dozluk ilaç desteğini, Türkiye ve Suriye sınırındaki deprem bölgelerinde insani yardım ve afet sonrası rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere 2 milyon avroluk bir acil yardım desteğini kapsıyor.

Servier İlaç ve Araştırma A.Ş.

Servier Grup, Mécénat Servier Yardım Fonu aracılığıyla 500 bin avro bağış ve Sağlık Bakanlığı’na 44 bin kutu ilaç bağışı taahhüdünde bulundu. Ayrıca bu fona katkıda bulunmak isteyen dünya genelindeki tüm Servier Grup çalışanlarının kişisel bağışları için de bir dayanışma fonu oluşturuldu. Mécénat Servier Yardım Fonu, çalışanların katkıda bulunduğu miktar kadar ek bağış sağlayacak.

Ayrıca Servier Türkiye çalışanları, deprem bölgesinde afetin ilk gününden itibaren aktif çalışmalarda bulunan ihtiyaç haritasını desteklemek için bir bağış kampanyası oluşturdu ve Servier Türkiye, çalışanlarının yaptığı bağış kadar ilave destek sağlayacak.

Takeda İlaçları Tic. Ltd. Şti

Takeda İlaç, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’na toplam 100 milyon Japon yeni nakit bağış gerçekleştirmiştir.

KHGM tarafından yayınlanan ve acil ihtiyaç listesinde yer alan ilaçların temini için KHGM ve AIFD’den alınan onay sonrasında ise 1,100 adet ilaç malzemesinin bağışı gerçekleştirilecektir.

TRPharm İlaç Sanayi Ticaret A.Ş.

TRPharm tarafından ilgili resmi kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla bölgelerinin ihtiyaçları, depremin ilk aşamasından itibaren takip edilerek karşılandı. Şirket çalışanlarının katıldığı bir bağış kampanyası başlatıldı ve elde edilen toplam bağış kadar TRPharm tarafından da ekleme yapılarak 2 katına çıkarılan tutar, ilgili resmi kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerine iletildi. TRPharm, iş birliği içerisinde olduğu çeşitli derneklerin belirlediği ihtiyaç listelerine destek verirken ayrıca profesyonel olarak arama kurtarma ekibinde yer alan şirket çalışanlarına ihtiyaç duydukları ekipmanları sağladı. Yurt dışındaki iş ortakları aracılığıyla oluşturulan fona 200 bin avro katkı sağlandı ve devam eden kampanya ile 200 bin avro daha katkı sağlanması hedefleniyor.

Viatris

Viatris global ve yerel ortakları ile deprem bölgesine destek sağlıyor ve bağışta bulunuyor. Ayrıca çalışanlarının Direct Relief’e yaptığı bağışları da bire bir oranında artırıyor.