Yarına Erteleme, Bugünden Önlem Al – 4 Şubat Dünya Kanser Günü

04.02.2018

Kanser, sağlıklı hücrelerin çeşitli faktörler sonucunda kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması olarak tanımlanmaktadır. Bağışıklık sistemimiz genel olarak bu tür anomalilerle başa çıkmayı başarsa da başarısız olduğu zamanlar da olabilmektedir. Bu başarısızlık da hastalıklara yol açmaktadır. Kanser de bu hastalıklardan biridir.

Kanser; tüm dünyada görülen, pek çok farklı türü bulunan en zorlayıcı ve mücadeleci hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon kişi, Türkiye’de ise yılda ortalama 163.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2015 yılında dünyada 8,8 milyon kişi kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir. En sık rastlanan kanser türleri ise akciğer kanseri, karaciğer kanseri, kolon kanseri, mide kanseri ve göğüs kanseridir. Kanser hastalarının sayısı zamanla artış göstermekte olsa da kanser alanında gerçekleştirilen araştırmalar ve üretilen yenilikçi ilaçlarla birlikte kanser, her geçen gün önlenebilir bir hastalığa dönüşmektedir.

Gerçekleştirilen araştırmalar ve yenilikçi ilaçlar sayesinde kanser hastalarının neredeyse %50’si iyileşmeyi başarmaktadır. Elbette burada önemli olan faktörlerden biri de erken teşhistir. Erken teşhis, hastalığın henüz vücuda yayılmadan fark edilmesidir. Kanser ne kadar erken fark edilirse tedavisi de o denli mümkün olabilmektedir. Yenilikçi ilaçların da her üç ölümle sonuçlanabilecek kanser hastasının birinin hayatını kurtarıyor olması da erken teşhisin ve yenilikçi ilaçların bir başarısıdır.

Her ne kadar kanserli hasta sayısı her geçen gün artmakta olsa da gerçekleştirilen araştırmalar ve yenilikçi ilaçlar sayesinde kanserle mücadele etkin bir şekilde sürdürülmektedir.

Bu mücadeleye destek vermek ve farkındalık yaratmak adına her yıl 4 Şubat günü, “Dünya Kanser Günü” olarak belirlenmiştir. Kanserle ilgili doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğru bilgileri herkese ulaştırmak amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

Bu nedenle biz de AIFD olarak, Dünya Kanser Günü’nü önemsiyor ve “Yarına Erteleme, Bugünden Önlem Al” diyoruz.

Kaynaklar:
Cancer Research UK
World Health Organization
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu
National Center for Biotechnology Information