Salmonella Bakterisi İle Kanser Tedavisinde Yeni Adımlar

04.04.2017

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları bir deneyde insanlarda gıda zehirlenmesine yol açan Salmonella bakterisinin hastalık yapıcı olmayan formunu kullanarak kansere karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi uyandırmayı başardı.

Güney Kore’de Chonnam Ulusal Üniversitesinden bilim adamları, insan kolon kanseri hücreleri enjekte edilmiş fareler üzerine yaptıkları deneyde, Salmonella bakterisinin güçlendirilmiş bir versiyonunun tümörleri gerilettiği ve bu tür tedavilerde ilk kez kanserli hücrelerin yayılmasını engellediğini belirledi.

Deney için insanlarda gıda zehirlenmesine yol açan bakterinin vücuttan kolay atılabilen zararsız bir türünü, “Flab” ismi verilen bir protein enzimini salgılayacak şekilde güçlendiren bilim adamları, ardından bunu 20 kanserli fare üzerinde denedi. Üç gün sonra farelerin bakteriyi iç organlarından tamamen temizlediği fakat bakterinin kanserli hücrelerde yaşamaya devam ettiği görüldü. Aradan 120 gün geçtikten sonra 20 fareden 11’inde kanserli hücrelerin tamamen yok olduğu gözlendi.

Bakterinin salgıladığı proteinin tedavide kilit öneme sahip olduğunu, proteinin “TLR5” adı verilen ikincil bir molekülü tetikleyerek, bağışıklık hücrelerini daha saldırgan hale getirdiği, “(Onları) Dr. Jekyll’dan Mr. Hyde’a dönüştürdüğünü” belirtti. Yöntem, sonraki aşamada insanlar üzerinde uygulanabilecek güvenli bir kanser tedavisi haline getirilmeye çalışılacak. Bakterilerin kanser tedavisinde kullanılması, bilim dünyasında son dönemde yaygın olarak araştırılan bir konu. ABD’de bu alanda bugüne kadar yalnızca safra kesesi kanseri tedavisinde kullanılan bir uygulama Gıda ve İlaç Dairesinin onayını alabilmişti. Araştırmanın sonuçları “Science” dergisinde yayınlandı.

Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2017/02/scientists-turn-food-poisoning-microbe-powerful-cancer-fighter
Son erişim tarihi: 03 Nisan 2017